MARTINSKOLANS STÖDFÖRENING

Stödföreningen är en ideell förening som drivs av föräldrar och har till uppgift att stödja verksamheten vid skolan. Som förälder i Martinskolan och Martingårdarna erhåller man automatiskt medlemskap i Stödföreningen.

Vi organiserar den årliga julbasaren, där föräldrar och elever arbetar tillsammans för att skapa en festlig höjdpunkt på höstterminen. Intäkterna från julbasaren går till att köpa in, anordna eller stötta sådant som skolan annars inte har möjlighet till. De senaste åren har vi möjliggjort inköp av bland annat musikinstrument, nya symaskiner samt en del böcker och utrustning till skolgården och fritidshemmen.

Våra förberedelser i olika arbetsgrupper är även ett sätt att få kontakt med andra föräldrar, stärker de mänskliga banden runt skolan och bidrar till den unika gemenskap som finns på Martinskolan. Alla föräldrar är varmt välkomna att delta i någon av de hantverks- och arbetsgrupper som tillverkar saker, lagar mat eller bakar till julbasaren eller bidrar med annat till skolans verksamhet.

Har du frågor eller förslag kontakta oss på
stodforeningen@martinskolan.se

Ansökan om ekonomiskt stöd

Här kan du som medarbetare inom Martinskolan eller Martingårdarna hitta ansökningsblankett till Stödföreningen. Skriv ut och fyll i nedanstående blankett och lämna in i…./lämna till….  Styrelsen träffas två gånger per termin för beslut.

Om den årliga julbasaren

Julbasaren hålls varje år lördagen i den första adventshelgen. Varje klass har sitt eget ansvarsområde. Föräldrar i förskoleklasserna anordnar exempelvis en fiskdamm, åk1 bakar till pepparkakslandet och åk 9 ordnar en spöktunnel. Klassernas arbete samordnas av valda basarombud (två till tre familjer) som får stöd och information från stödföreningens styrelse. Förberedelserna sker under vårterminen under hantverkshelger i olika hantverksgrupper. Då tillverkar vi saker att sälja på julbasaren. I stödföreningen har vi även andra arbetsgrupper som alla bidrar till skolan med sin del. Som vårdnadshavare till barn på Martinskolan och på Martingårdarna hälsas du varmt välkommen att delta i någon av grupperna! Eller, varför inte starta en ny grupp?

Arbets- och hantverksgrupper

Ljusstöpning

Ljusstöpning är ett gediget hantverk vilket innebär att man inte kan läsa sig till kunskapen, utan man måste hålla på ett tag för att få in den rätta känslan och på så sätt lära sig framställa vackra funktionella ljus av god kvalitet. De stöpta ljusen ger en betydande inkomst under Julbasaren och kommer bl.a. eleverna själva till glädje. Under trevliga former utför vi och lär oss ett kvalitetshantverk. Du behöver inte ha förkunskaper för att komma och stöpa, det finns alltid en ledare med som är kunnig i hantverket.
Vi träffas ca tre helger per termin och arbetar i grupper om ca 3-5 personer per pass. Vi håller till i Hantverkshuset i Konsthall C och delar upp dagen i två delar mellan kl. 10 och 16.
Har du frågor eller vill du att anmäla dig till Ljusstöperiet så kontakta Elvira Norén på tel: 0735-273 096

Ljusrullning

Vi träffas på hantverksdagar i skolans matsal under höstterminen för att tillverka vackra, handrullade och väldoftande bivaxljus. Du behöver inte ha några förkunskaper för att komma och rulla, när du fått in handlaget är det enkelt.
Ljusen vi tillverkar säljs under Julbasaren. Om du har frågor eller vill vara med i denna arbetsgrupp, kontakta basarombuden i klass 3. Åk 3 ansvarar för denna grupp, men alla oavsett årskurs är varmt välkomna att vara med och rulla. Vill du bli beställare av bivax, veke mm? Kontakta Anna Augustinsson via mail:  anna.augustinsson@gmail.com

Bakning

Gillar du att baka surdegsbröd? Bakgruppen bakar den omtyckta Martinlimpan till Julbasaren. Vi sätter degen på fredagskvällen och bakar ut den till tidigt på lördagens morgon. Har du frågor eller vill vara med i denna grupp hör av dig till Mats Everstad via mail: mats.everstad@gmail.com
OBS!
Vi söker aktivt ett bageri/storkök som vi kan låna kvällen och natten mot basardagen.
Känner du någon som känner någon …?

Serveringsgruppen – Julbordet i matsalen

Serveringsgruppen består just nu av 1-2 personer och vi behöver fler!!!
Gärna någon som gillar vegansk- och vegetarisk matlagning och kan komma med bra ideér!! Vi ansvarar för maten och matserveringen under julbasaren till ca 200- 300 personer. Maten som serveras är i huvudsak ett ekologiskt och vegetariskt julbord. Gruppen träffas ett par gånger före basaren för att planera inköp tillsammans.
Alla vårdnadshavare i åk 6 kommer på fredagen och lördagen och hjälper till med matlagningen, serveringen och diskningen. Även barn från åk 7 blir erbjudna att arbeta mot betalning till klasskassan.
Du som gillar att laga mat och känner att du vill vara med i denna grupp, vänligen kontakta Anna Augustinsson  anna.augustinsson@gmail.com eller på tel. 070 872 15 12

Garngruppen

Sömnads- och garngruppen träffas på hantverksdagarna för att sticka och virka. Vi diskuterar då olika idéer och planerar för vad som ska tillverkas. Att arbeta i gruppen innebär att du kan få med sig material för att sköta tillverkningen hemma eller att man träffas och pysslar tillsammans.
Försäljning sker vid skolans Julbasar. 
För ideér, förslag till inköp m.m. kontakta: Jenny Schedwin,  lucy@theshrine.nu

Ullgruppen

Sömnads- och ullgruppen träffas på hantverksdagarna för att nål- och våttova, sticka och virka. Vi diskuterar då olika idéer och planerar för vad som ska tillverkas. Att arbeta i gruppen innebär att du kan få med sig material för att sköta tillverkningen hemma eller att man träffas och pysslar tillsammans.
Försäljning sker vid skolans Julbasar. För ideér, förslag till inköp m.m. kontakta
Marie Bondeson via mail: mariebonde@yahoo.com

Dockgruppen

Här syr vi på maskin eller för hand. Enklast är att ta med sig sin symaskin till en hantverksdag, leta bland våra tyger och sätta igång med en docka, dockkläder eller ett mjukt djur. När du startat igång så brukar de flesta göra klart hemma. Det är väldigt roligt att sy ex en waldorfdocka eller kanske ett litet knyte i ull. Denna grupp samarbetar tätt med sy-garn- och ullgruppen.
Till denna grupp söker vi någon som vill vara ansvarig kontaktperson

Kransgruppen

På fredagen innan Julbasaren träffas Kransgruppen och binder vackra kransar i naturmaterial och planterar julgrupper tillsammans med klass 8.
Detta kräver såklart lite inköp och planering innan. Vill du vara med?
Hör av dig till Desirée Lilja via mail: desiree.lilja@telia.com

Trägruppen 

Trägruppen tillverkar pedagogiska och vackra träleksaker och praktiska ting till hemmet som säljs på Julbasaren. Föräldrarna träffas på hantverksdagarna i Martinskolans träslöjdssal i Hantverkshuset. Ideér för framtiden är bl,a. brummare-, propellervinge med hål o snöre, nyckelskåp/bräda, fåglar och andra djur som rå-sågas i bandsåg och färgsätts eller järnvitriol-behandlas. Plockepinn, pussel, kluringar, smörknivar m.m. Vi behöver någon som planerar och handlar/beställer grejer. Gärna fler ansvariga.
Vill du vara med eller har frågor?  
Kontakta:
Stödföreningen  stodforeningen@martinskolan.se
eller
Therese Lopez mrs.therese.lopez@gmail.com Tel: 073-9442424
Isak Berg isak.aborg.berg@gmail.com Tel: 073-6199703
Lisa Jonasson rymdlisa@hotmail.comTel: 073-3842458

Luffarslöjd

Bland det populäraste hantverket att köpa har varit luffarslöjd. Tyvärr har vår ansvarige blivit skadad och kan inte fortsätta. Vi arbetar på hantverksdagarna samt att man kan ta hem. Detta är roligt att lära sig och det blir snabbt vackert!!!
Anmäl dig som ansvarig, prata med oss i stödföreningen och ragga lite folk.
Denna grupp kommer garanterat bli den mest välbesökta på hantverksdagen!!!
Men vi behöver någon som planerar och handlar/ beställer grejor. 
Kontakta:
Stödföreningen  stodforeningen@martinskolan.se eller
Johanna Karlén  jojokarlen@gmail.com Tel: 070-1540530
Sunniva Kandell sunnivakandell@gmail.com Tel: 070-1540530

Stengruppen

Sofia Wikström, sofia.wikstrom@nordling.nu Tel: 073-6585857

Barnpysselbord på hantverksdagar

Kom med några bra idéer vad barnen kan få pyssla med gratis på hantverksdagarna. Handla och förbered ett bord! Detta är kanske den viktigaste pusselbiten- att alla ska få känna att de kan vara med och pyssla.
Idéer för barnen att göra- rulla småljus, tova i pepparkaksformar, rita, göra egen kalender, pärla armband m.m. Känner du några vuxna/ ungdomar som vill vara i idrottssalen eller ute och leka med barnen så vore även det en kul aktivitet på julbasaren.

Sociala medier och hemsida

Sökes en eller flera fotointresserade som vill använda sociala media för att locka vårdnadshavare till grupperna och även besökare till vår fina julbasar. Tänker en bloggare- vloggare- instagrammare som gillar att synas och komma med bra reklam samt någon som kan lägga ut saker på hemsidan så att stödföreningen syns mer.

Vill du starta en grupp?

Vävning, syrning, armbandstillverkning, måleri mm. Kom med dina idéer och kompetens så startar vi en grupp. Inga idéer är för små – tänk själv vad du skulle vilja göra och kontakta stödföreningen på: stodforeningen@martinskolan.se eller någon av oss i styrelsen.

Stödföreningens Styrelse

Sofia Wikström, ordförande (sofia.wikstrom at nordling.nu)
Lars Gribbe, tf kassör
Erik Kropf, ledamot
Desirée Lilja, ledamot
My Karlén, ledamot
Thomas Karlsson, suppleant
Marie Bondesson, suppleant

X