Julbasar, hantverks- och arbetsgrupper

Arbets- och hantverksgrupper i Stödförening för Martinskolan
Som vårdnadshavare till barn på Martinskolan och på Martingårdarna hälsas du varmt välkommen att delta i någon av grupperna. Det är dessa grupper som blir grunden till vår fina julbasar men arbetet pågår året runt.
Som vårdnadshavare till barn i årskurs 3 så får du ett extra ansvar att ingå i en grupp och självfallet är du varmt välkommen att prova olika grupper eller varför inte starta en ny? Detta är riktigt roligt och gör förutom den fantastiska julbasaren  och pengarna vi drar in till barnen att vi får en härlig sammanhållning som barnen verkligen uppskattar.


DE BEFINTLIGA GRUPPERNA ÄR:

Ljusstöpning 
Ljusstöpning är ett gediget hantverk vilket innebär att man inte kan läsa sig till kunskapen, utan man måste hålla på ett tag för att få in den rätta känslan och på så sätt lära sig framställa vackra funktionella ljus av god kvalitet. De stöpta ljusen ger en betydande inkomst under Julbasaren som ska komma eleverna till glädje. Under trevliga former utför vi och lär oss ett kvalitetshantverk. Ljusstöpningsdagarna är ett bra tillfälle att träffa och skapa kontakter med andra föräldrar i skolan. Du behöver inte ha förkunskaper för att komma och stöpa, det finns alltid en ledare med som är
kunnig i hantverket.
Vi träffas under ca tre helger per termin, vi arbetar i grupper om ca 3-5 personer per pass och då delar vi upp dagen mellan kl. 10 – 16 i två delar.
Vi håller till i Hantverkshuset i Konsthall C. Har du frågor eller vill du att anmäla dig till Stöperiet kontakta:
Elvira Norén 0735-273 096


Ljusrullning – VAKANT

Vi träffas på hantverksdagar i skolans matsal under höstterminen för att tillverka vackra, väldoftande och handrullade bivaxljus. Du behöver inte ha några förkunskaper för att komma och rulla och när du fått in handlaget är det enkelt.
Ljusen vi tillverkar säljs under Julbasaren. Om du har frågor eller vill vara med i denna arbetsgrupp, kontakta basarombudet i klass 3. Denna grupp kommer ansvaras av en klass men alla oavsett årskurs är varmt välkomna att vara med och rulla. Vill du bli beställare av bivax, veke mm?  Kontakta:
Anna Augustinsson  anna.augustinsson@gmail.com


Bakgruppen

Gillar du att baka surdegsbröd? Bakgruppen bakar den omtyckta Martinlimpan till Julbasaren. Vi sätter degen på fredagskvällen och bakar ut den till tidigt på lördagens morgon. Har du frågor eller vill vara med i denna grupp hör av dig till Mats Everstad  mats.everstad@gmail.com
OBS! Vi söker aktivt ett bageri/storkök som vi kan låna kvällen och natten mot basardagen. Känner du någon som känner någon …?


Serveringsgruppen- Julbordet i matsalen

Serveringsgruppen består just nu av 1-2 personer och vi behöver fler!!!
Gärna någon som gillar vegansk- och vegetarisk matlagning och kan komma med bra ideér!! Vi ansvarar för maten och matserveringen under julbasaren till ca 200- 300 personer. Maten som serveras är i huvudsak ekologisk och helt vegetariskt julbord . Gruppen träffas ett par gånger före basaren för att planera inköp tillsammans.
Alla vårdnadshavare i klass 6 kommer på fredagen och lördagen och hjälper till med matlagningen, serveringen och diskningen.
Även barn från klass 7 blir erbjudna att arbeta mot betalning till klasskassan.
Du som gillar att laga mat och känner att du vill vara med i denna grupp, vänligen kontakta Anna Augustinsson  anna.augustinsson@gmail.com eller 070 872 15 12

Garngruppen
Sy och ullgruppen träffas på hantverksdagarna för att sticka och virka. Vi diskuterar då olika idéer och planerar för vad som ska tillverkas. Att arbeta i gruppen innebär att du kan få med sig material för att sköta tillverkningen hemma eller att man träffas och pysslar tillsammans.
Försäljning sker vid skolans Julbasar. För ideér, förslag till inköp m.m. kontakta:
Jenny Schedwin,  lucy@theshrine.nu

Sy och Ullgruppen
Sy och ullgruppen träffas på hantverksdagarna för att nål- och våttova, sticka och virka. Vi diskuterar då olika idéer och planerar för vad som ska tillverkas. Att arbeta i gruppen innebär att du kan få med sig material för att sköta tillverkningen hemma eller att man träffas och pysslar tillsammans.
Försäljning sker vid skolans Julbasar. För ideér, förslag till inköp m.m. kontakta:
Marie Bondeson   mariebonde@yahoo.com


Dockgruppen – VAKANT

Här syr vi på maskin eller för hand. Enklast är att ta med sig sin symaskin till en hantverksdag, leta bland våra tyger och sätta igång med en docka, dockkläder eller ett mjukt djur. När du startat igång så brukar de flesta göra klart hemma. Det är väldigt roligt att sy ex en waldorfdocka eller kanske ett litet knyte i ull. Denna grupp samarbetar tätt med sy-garn- och ullgruppen.
För ideér eller önskemål om inköp hör av dig till:
Cilla Dunås   cilla.duns@gmail.com


Kransgruppen

På fredagen innan Julbasaren träffas Kransgruppen och binder vackra kransar i naturmaterial och planterar julgrupper tillsammans med klass 8.
Detta kräver såklart lite inköp och planering innan. Vill du vara med?
Hör av dig till   Desirée Lilja    desiree.lilja@telia.com


Trägruppen 

Trägruppen tillverkar pedagogiska och vackra träleksaker och praktiska ting till hemmet som säljs på Julbasaren. Föräldrarna träffas på hantverksdagarna i Martinskolans träslöjdssal i Hantverkshuset. Ideér för framtiden är bla. brummare- propellervinge med hål o snöre, nyckelskåp/bräda, fåglar och
andra djur som rå-sågas i bandsåg och färgsätts eller järnvitriolbehandlas.
Plockepinn, pussel, kluringar, smörknivar m.m. Vi behöver någon som planerar och handlar/ beställer grejor. Gärna fler ansvariga.
Vill du vara med eller har frågor?  Kontakta:
Stödföreningen   stodforeningen@martinskolan.se
eller
Therese Lopez mrs.therese.lopez@gmail.com Tel: 073-9442424
Isak Berg‬ isak.aborg.berg@gmail.com Tel: 073-6199703
Lisa Jonasson rymdlisa@hotmail.com Tel: 073-3842458

Luffarslöjd 
Bland det populäraste hantverket att köpa har varit luffarslöjd. Tyvärr har vår ansvarige blivit skadad och kan inte fortsätta. Vi arbetar på hantverksdagarna samt att man kan ta hem. Detta är roligt att lära sig och det blir snabbt vackert!!!
Anmäl dig som ansvarig, prata med oss i stödföreningen och ragga lite folk.
Denna grupp kommer garanterat bli den mest välbesökta på hantverksdagen!!!
Men vi behöver någon som planerar och handlar/ beställer grejor. Kontakta:
Stödföreningen  stodforeningen@martinskolan.se
eller
Johanna Karlén  jojokarlen@gmail.com Tel: 070-1540530
Sunniva Kandell sunnivakandell@gmail.com Tel: 070-1540530


Barnpysselbord på hantverksdagar – VAKANT!

Kom med några bra idéer vad barnen kan få pyssla med gratis på hantverksdagarna. Handla och förbered ett bord! Detta är kanske den viktigaste pusselbiten- att alla ska få känna att de kan vara med och pyssla.
Idéer för barnen att göra- rulla småljus, tova i pepparkaksformar, rita, göra egen kalender, pärla armband m.m. Känner du några vuxna/ ungdomar som vill vara i idrottssalen, eller ute och leka med barnen, så vore även det en kul
aktivitet på julbasaren.


Social media- hemsida- VAKANT

Sökes en eller flera fotointresserade som vill använda sociala media för att locka vårdnadshavare till grupperna och även gäster till vår fina julbasar. Tänker en bloggare- vloggare- instagrammare som gillar att synas och komma med bra reklam samt någon som kan lägga ut saker på hemsidan så att
stödföreningen syns mer.

Stengruppen
Sofia Wikström, sofia.wikstrom@nordling.nu Tel: 073-6585857

VILL DU STARTA EN GRUPP?
Vävning, syrning, armbandstillverkning, måleri mm. Kom med dina idéer och kompetens så startar vi en grupp. Inga idéer är för små- tänk själv vad du skulle vilja göra. Kontakta stödföreningen på:
stodforeningen@martinskolan.se

Ansvarig för sidan: Stödföreningen